NieuwsRSS

Steeds meer ma­ke­laars bren­gen huur­ders pas in con­tact met ver­huur­ders na het be­ta­len van een voor­schot. Dat bedrag kan oplopen tot 500 euro, zo hekelt het Vlaams Huurdersplatform en schrijft De Standaard vandaag. 'De een­zij­di­ge huur­be­lof­te be­staat nochtans al jaren en is vol­ko­men rechts­gel­dig’, re­a­geert Kris­top­he Thijs, woord­voer­der van de Con­fe­de­ra­tie van Im­mo­bi­liënbe­roe­pen Vlaan­de­ren (CIB). ‘Het moet de ver­huur­der be­scher­men tegen shop­pers, die aan meer­de­re ver­huur­ders mon­de­ling hun ak­koord geven om een be­paald pand te huren.'

17/08/2017

De spreekwoordelijke baksteen in de maag ligt steeds meer Vlamingen op de maag. De aanhoudende stijging van de prijzen voor bouwgrond en de strengere (energie)normen maken nieuwbouw almaar duurder. En dus zit er maar één ding op: downsizen. In vergelijking met 2000 bouwen we grosso modo al een vijfde kleiner.

16/08/2017

Op 7 juli vaardigde minister van Omgeving Joke Schauvliege een nieuwe omzendbrief uit, die Vlaanderen verdeelt in "bebouwde" en "onbebouwde" gebieden. Deze omzendbrief kon al echter al snel op heel wat kritiek rekenen. Wat staat er nu concreet in de bewuste omzendbrief?

11/08/2017

Wie zijn huis grondig verbouwt of een nieuwbouw zet, krijgt voortaan enkel nog een stedenbouwkundige vergunning wanneer hij de woning te­gelijk ook ‘internetklaar’ maakt. Op 21 juli is een nieuwe stedenbouwkundige verordening in werking getreden, die moet garanderen dat alle nieuwbouwwoningen uitgerust worden met de noodzakelijke voorzieningen voor breedband.

11/08/2017

De federale regering voert een hervorming door die de bouw- of renovatiekosten voor verhuurders aanzienlijk verlicht. Ze zullen de 21 procent btw die ze moeten betalen aan de aannemer bij het optrekken van of de renovatie van een gebouw kunnen recupereren. Nu kan dat niet.

11/08/2017

Via het verhuurplatform Airbnb wordt alleen al in de zes belangrijkste Belgische steden (Brussel, Antwerpen, Gent, Brugge, Luik en Namen) jaarlijks voor meer dan 77 miljoen euro aan panden verhuurd. Dat melden L'Echo en De Tijd.

08/08/2017

De Belg renoveert steeds minder. Het aantal kredieten om te verbouwen is in twee jaar met 16 procent gedaald. Belangrijkste reden: een woning moet nu al 10 jaar zijn om aanspraak te maken op een btw-tarief van 6%. De bouw luidt de alarmklok.

07/08/2017

Pagina's