“Geef beide gescheiden ouders korting op hun woonlening”

15 mei 2017
Teaser: 

Zorg je als gescheiden ouder ook de helft van de tijd voor je kinderen, maar wonen die ­officieel bij je ex? Pech, dan kan je fluiten naar de korting op je woonlening. Tussen 150 en 260 euro gaat zo in rook op. Parlementslid Caroline ­Gennez (SP.A) wil dat de overheid de korting eerlijk verdeelt.

“Het klassieke gezin van ­papa en mama en twee of drie kinderen is al lang niet meer de norm, maar helaas doet de overheid nog altijd alsof dat wel het geval is.” Vlaams parlementslid Caroline Gennez speurt al een tijdje naar discriminaties tussen gescheiden koppels die in co-ouderschap hun kinderen opvoeden, waarbij degenen bij wie de kinderen officieel hun ­domicilie hebben bevoordeeld worden. Eerder raakte bekend dat de gedupeerde moeder of vader 150 tot 200 euro meer moet betalen op de waterfactuur. Deze keer richt Gennez haar pijlen op de korting op de ­hypothecaire lening die ouders vanaf twee kinderen krijgen.

Hoe groot die korting is, is afhankelijk van de plaats waar je woont, de grootte van het huis (en kadastraal inkomen) en het aantal kinderen. Maar berekeningen van de Vlaamse socialisten geven aan dat ze tussen 150 en 260 euro bedraagt. “Waarom verdelen we die korting niet gewoon over de twee ouders?”, vraagt ­Gennez zich af.

Verdelen korting
Probleem is dat de overheid meestal gewoon niet weet waar kinderen van gescheiden ouders wonen. Een dubbel domicilie invoeren ziet de regering niet zitten. En het verblijfsregister dat ­gemeenten vrijwillig kunnen bijhouden, heeft geen succes. Gennez stelt daarom voor de scheidingsovereenkomst te gebruiken om bij de Vlaamse belastingdienst Vlabel de korting op de ­onroerende voorheffing te krijgen. Voordeel is dat dit de overheid geen extra geld kost. Het gaat gewoon om het verdelen van de korting.

Het voorstel komt er naar aanleiding van de Interna­tionale Dag van het Gezin van vandaag.

Bron: Het Nieuwsblad

Lees het volledige artikel.

Share: