86% Gentse vastgoedmakelaars werkt correct

13 december 2017
Teaser: 

De stad Gent heeft de resultaten bekendgemaakt van een nieuwe ronde praktijktesten, waarin specifiek werd gefocust op de immokantoren. Daaruit blijkt dat ‘slechts een kleine minderheid discrimineert’. 74 van de 86 Gentse vastgoedkantoren (86%) behandelen alle kandidaat-huurders op een correcte wijze. De discriminatiegraad bij vastgoedkantoren daalde van 26% in 2015 naar 14% vandaag.

"De resultaten tonen aan dat vastgoedkantoren steeds professioneler omgaan met de discriminatieproblematiek. Dit moet het vertrouwen in de sector, zowel bij huurders als verhuurders, helpen versterken. Voor de probleemgroep moeten we een aanpak uitwerken. De stad Gent kiest daarbij voor praktijktesten, een piste waar we vanuit de sector niet achterstaan. Dat nu met de betrokken kantoren gesprekken worden aangegaan door Unia is dan weer positief. Doel moet zijn om die kantoren te wijzen op de problemen. Aangezien de overgrote meerderheid van de Gentse vastgoedmakelaars correct werkt, zijn er praktijkvoorbeelden te over van hoe het wel moet."

Eigenaar als spilfiguur
Grootste stilzwijgende factor in het verhaal is en blijft de particuliere eigenaar, de spilfiguur in het verhuurproces. We zijn ervan overtuigd dat vastgoedkantoren zelden tot nooit op eigen initiatief discrimineren. Zij hebben er geen enkel voordeel bij om potentiële goede huurders uit te sluiten. Maar soms wil de verhuurder expliciet bepaalde groepen weren, en daar is nog werk aan de winkel.

Lees het volledige persbericht.

Share: