Appartementen met zeezicht goedkoper

31 augustus 2017
Teaser: 

De prijzen van appartementen aan de Belgische kust stabiliseren. Zicht op zee wordt daarentegen voor het eerst weer wat goedkoper. Dit blijkt uit cijfers van de Notarisbarometer.

Met een prijs van 315.907 euro kostte een appartement aan de dijk in het eerste semester van 2017 gemiddeld 15,7% meer dan een ander kustappartement. In vergelijking met 2016 gaat het om een daling van -8,3%.

Notaris Bart van Opstal: “Dijkappartementen liggen dit ogenblik wat moeilijker in de markt. Gemiddeld genomen zijn het vaak oude appartementen die doorgaans sneller om renovatie vragen, rekening houdend met hun specifieke ligging. Het gaat om werken aan gevels en ramen, maar ook aan gemeenschappelijke delen binnenin de gebouwen. Die bijkomende kosten schrikken een aantal kopers af.”

Dijkappartementen zijn het goedkoopst in De Panne (216.875 euro) en het duurst in Knokke (948.956 euro).

Kustvastgoed blijft populair
Uit het aantal transacties blijkt dat vastgoed aan de kust nog altijd in trek is. In het eerste trimester van 2017 werd aan de kust, net zoals op nationaal niveau, een recordaantal vastgoedtransacties afgesloten. De vastgoedindex van de kust klokte af op 146,2 punten. In het tweede trimester 2017 viel de vastgoedindex van de kust terug naar 130,6 punten.

Als we het eerste semester van 2017 vergelijken met de voorgaande semesters, stellen we eerder een stabilisatie vast, rond 138 à 139 punten. Bart van Opstal: Sinds het derde trimester van 2015 ligt de vastgoedactiviteit aan de kust gemiddeld elke keer hoger dan de nationale activiteit. In het eerste trimester van 2017 bedroeg dit verschil nog bijna +14%. In het tweede trimester van dit jaar is het verschil minder groot, namelijk +3,2%. Dit geeft aan dat vastgoed aan de kust in trek blijft.”

Bron: Fednot

Bekijk de volledige Kustbarometer.

Share: