Archeologienota wordt verder versoepeld

13 juni 2017
Teaser: 

In de commissie Onroerend Erfgoed van het Vlaams Parlement wordt vandaag gestemd over de aanpassing van de archeologienota. Zo zullen bouwheren in de toekomst al een bouwvergunning kunnen aanvragen terwijl het archeologisch onderzoek nog loopt. Zo hopen de Vlaamse meerderheidspartijen de vertraging die de nota veroorzaakt tot een minimum te beperken.

Wie in een historische binnenstad wil bouwen of een grote lap grond wil verkavelen, moet sinds juni 2016 een verplichte archeologienota laten opmaken. Door archeologen op voorhand te laten nagaan wat voor waardevolle dingen er potentieel in de bodem zitten, zouden vervelende vertragingen tijdens de bouwwerken verleden tijd worden.

Maar in de praktijk bleek de archeologienota vooral tot frustratie te leiden. De administratie die de nota's moest goedkeuren, ging streng te werk. Archeologen wisten op hun beurt niet goed wat er van hen verwacht werd. Daardoor werden tientallen nota's afgekeurd, soms tot twee of drie keer toe. Met maandenlange vertragingen in de bouwwerken tot gevolg. Minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois (N-VA) beval de administratie eind vorig jaar om soepeler om te gaan met de regels. Dat leidde tot een eerste verbetering in de resultaten. Maar de Vlaamse meerderheidspartijen willen nog verder gaan.

Gelijktijdig met archeologienota vergunningsaanvraag indienen
Vandaag wordt in de commissie Onroerend Erfgoed gestemd over een wijziging van het Onroerend Erfgoeddecreet. Via die weg willen N-VA, CD&V en Open Vld de vertragingen verder beperken. Zo wordt het nu mogelijk om gelijktijdig met de archeologienota ook al een vergunningsaanvraag in te dienen. Vandaag moesten bouwers wachten op de bekrachtiging van hun archeologienota voor ze een vergunning konden aanvragen. Daarnaast wordt het ook mogelijk om voor grotere gebieden één grote archeologienota te laten opmaken, nog voor een individueel vergunningstraject is gestart. “De nota wordt hierna nog verder geoptimaliseerd”, zegt Vlaams Parlementslid An Christiaens (CD&V). “Het agentschap Onroerend Erfgoed is bezig met een evaluatierapport over het decreet, dat voor de zomer aan de regering wordt voorgelegd. Ook daar zitten nog verbeteringen in de pijplijn.”

Bron: Het Belang van Limburg

Share: