CD&V pleit voor renovatiepremie voor verhuurders

31 januari 2017
Teaser: 

180 miljoen euro. Zoveel moet een renovatiepremie voor verhuurders kosten. Dat blijkt uit berekeningen van minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA-) op vraag van Vlaams Parlementslid An Christiaens (CD&V). "Maar dat wordt minder als er doelgroepen worden afgebakend", zegt Christiaens.

Kwaliteit huurhuizen verbeteren
“In Vlaanderen worden 550.000 woningen verhuurd via de private huurmarkt”, zegt Christiaens. “Amper 6 procent van de huurwoningen zijn sociale woningen en via sociale verhuurkantoren komen er nog eens 1,5 à 2 procent huizen op de markt. Dus zo'n 92 procent zijn gewone huurhuizen. Van al deze huurhuizen voldoet 65 procent niet aan de kwaliteitsnormen. 35 procent heeft zelfs ernstige tekorten. Het merendeel (60 procent) van de huurhuizen is van eigenaars die niet meer dan één of twee panden hebben. Die mensen kan je steunen, net zoals je dat met eigenaars van woningen doet. Nu is er al een systeem van sociale verhuurkantoren waardoor je als eigenaar wel een renovatiepremie krijgt, maar die verhuurkantoren zitten al aan hun limiet.”

CD&V vraagt om een eenvoudig systeem voor renovatiepremies. Christiaens: "De vraag naar huurhuizen is groot, zo kan je die beter afstemmen op het aanbod en krijg je betere huizen. Als de kwaliteit van de huurhuizen verbetert, is dit ook goed voor de huurder."

Doelgroepen afbakenen
Homans gaat ervan uit dat een vierde van de eigenaars op de vraag van een renovatiepremie zou ingaan. Als de verhuurders evenveel zouden krijgen als de eigenaars/bewoners nu - gemiddeld 2.793 euro per aanvraag - dan zou dit 180 miljoen euro kosten. Christiaens denkt dat die kost lager zal liggen als er  doelgroepen worden afgebakend. Daarbij denkt ze aan het opleggen van een inkomensgrens, of aan de eigenaars zeggen dat ze hun huis voor niet meer dan een bepaald bedrag mogen verhuren.

Bron: Het Belang van Limburg

Share: